Wil jij weten hoe jij data optimaal kan inzetten voor jouw bedrijf? Kijk dan naar deze webinars of luister naar de podcasts van de Dataloog over datagedreven ondernemen.

JurjenJurjen Helmus is docent en senior onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam

Jurjen Helmus is senior onderzoeker bij het e-mobility programma van de Hogeschool van Amsterdam. In dit kader doet hij zijn PhD bij de UvA op het kruisvlak van big data & simulatiemodellen & complex systems. Jurjen coördineert de minor Data Science a/d HvA. En hij is producer van de Dataloog podcast.

 

 

AlexanderAlexander van Nieuwstadt is lecturer International Macroeconomics
Alexander van Nieuwstadt doceert tevens Statistiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij kent de ins en outs van ondernemen uit eigen ervaring en geeft beleidsadviezen op het gebied van belastingen.,

 

 

 

KeesKees van Montfort is Associate Professor Data Science in Finance & Accounting

Kees van Montfort is (onder andere) Associate Professor Data Science in Finance & Accounting en verbonden aan het Centre for Financial Innovation van de Hogeschool van Amsterdam. Hij verricht toegepast wetenschappelijk onderzoek en verzorgt trainingen met betrekking tot de toepassing van nieuwe digitale technologieën in finance, controlling, accountancy en tax.

 

 

 

Webinar - Transformeren naar een datagedreven onderneming, hoe doe je dat?

Podcast - Een toekomstverkenning van AI

We hebben het in de Dataloog veel gehad over het NU, over de tools die data scientists nu kunnen gebruiken, over mooie cases die we NU in NL zien ontwikkelen. We hebben eigenlijk nog weinig gesproken over waar algoritmes zich naar toe ontwikkelen. De meeste van onze luisteraars hebben de cassette tapes net wel of net niet meegemaakt maar zijn onderhand nu zeker tech-savvy. Maar de volgende generatie, hoe staat het daarmee?

Wat gaan zij meemaken aan ontwikkelingen op het gebied van 
kunstmatige Intelligentie? De Nederlandse AI coalitie (NLAIC) wil in een serie podcasts de maatschappelijke impact van AI dichtbij brengen. Dat kunnen niet doen zonder te kijken naar de toekomst en ons dan af te vragen wat dat voor ons nu betekent. 

In deze uitzending gaan we met met niemand minder dan prof Maarten Steinbuch praten over de ontwikkeling van AI de komende jaren. We  beginnen met het nu gaan dan snel over naar de verwachtingen die hij heeft over de verre toekomst en tot slot kijken we naar de gevolgen van de toekomst voor ons nu.

Postcast - HEMA Master data management en human intelligence

Net als met de komst van het internet, staan we opnieuw aan de vooravond van een grote technologische revolutie. ‘Ontdek de groeikansen van AI’ vertelt in begrijpelijke taal over kansen en bedreigingen van AI. Aan de hand van praktische voorbeelden weet je razendsnel wat AI is en kan, hoe je met AI moet beginnen en hoe je het inzet voor bedrijfsgroei.

Remy Gieling (32) was hoofdredacteur van vakmedia MT/Sprout en initiator van de toonaangevende wekelijkse nieuwsbrief over kunstmatige intelligentie op ai.nl. Daarnaast is hij host van diverse podcasts, staat hij regelmatig op zakelijke podia als spreker, dagvoorzitter en is hij commentator voor tv, radio en kant.

 Podcast - De routekaart naar datagedreven werken

Datagedreven werken het klinkt zo logisch en eenvoudig, maar de praktijk is weerbarstig. Want wat is dan datagedreven werken, en wanneer doe je het nu wel of nu niet, en hoe zorg je voor support van ICT en directie? 
Marielle Hulsegge van Native consulting ondersteunt Meierijstad met het opzetten van Datagedreven werken binnen de gemeente. Zij heeft een routekaart ontwikkeld waarin sporen van (i) leiderschap & cultuur (ii) organisatie & governance, (iii) mens & lerend vermogen (iv) ICT  & Techniek (v) privacy beveiliging en ethiek.

Samen met Willem van den Heuvel - directeur bedrijfsvoering van  Meierijstad - lopen we de rute langs die de organisatie heeft afgelegd. En we kijken naar wat er nog komen gaat. 

Kortom een aanrader voor iedere organisatie die datagedreven wil werken.  

Podcast - De Groeikansen van AI

Net als met de komst van het internet, staan we opnieuw aan de vooravond van een grote technologische revolutie. ‘Ontdek de groeikansen van AI’ vertelt in begrijpelijke taal over kansen en bedreigingen van AI. Aan de hand van praktische voorbeelden weet je razendsnel wat AI is en kan, hoe je met AI moet beginnen en hoe je het inzet voor bedrijfsgroei.

Remy Gieling (32) was hoofdredacteur van vakmedia MT/Sprout en initiator van de toonaangevende wekelijkse nieuwsbrief over kunstmatige intelligentie op ai.nl. Daarnaast is hij host van diverse podcasts, staat hij regelmatig op zakelijke podia als spreker, dagvoorzitter en is hij commentator voor tv, radio en kant.

Podcast - Spelen met het sociale algoritme

We maken met elkaar steeds meer gebruik van social media. Hiermee hebben we inzicht in wat er om ons heen gebeurd op een manier die tot voor kort onmogelijk was. Om de ervoor te zorgen dat we niet overspoeld worden met informatie die ons niet interesseert maakt een platform gebruik van algoritmes. In deze uitzending vragen we ons af hoe deze algoritmes werken. En als je weet hoe ze werken, kun je daar dan mee spelen? En kun je dan ook winnen of verliezen. Deze Dataloog uitzending is de eerste in een serie die we speciaal voor de Nederlandse AI coalitie maken.

 

Podcast - Hoe machine learning de Formule1-kijkervaring versterkt

In de Formule1 nemen 20 coureurs het op 21 verschillende circuits tegen elkaar op. Met snelheden van meer dan 370 kilometer per uur en krachten van meer dan 5G is dit een sport van uitersten. Dat de sport high-tech is, bewijst de hoeveelheid data die er tijdens een race wordt gegenereerd, meer dan 1 miljoen datapunten per seconde.

In deze uitzending praten we met Luuk Figdor, data scientist bij het Professional Services team van Amazon Web Services. Sinds het vorige seizoen levert Amazon Web Services met slimme inzichten met machine learning namelijk een bijdrage aan de kijkervaring tijdens de races. En dat is geen eenvoudige klus. Aan de hand van verschillende voorbeelden leer je hoe machine learning modellen meerwaarde geven aan het kijken van een Formule 1 wedstrijd. Met verschillende graphics in beeld maakt AWS tijdens een race de “battles” tussen de coureurs tastbaar. Wat is de kans dat de pitstrategie van de ene coureur beter uitpakt dan de strategie van de ander? Wat is de kans dat een coureur met nieuwere banden toch nog de nummer 1 positie overneemt?

 

Podcast - Datagedreven Fraude bestrijding bij de FIOD

Criminelen die geld witwassen. Mensen die zich verrijken ten koste van óns belastinggeld. Óf bedrijven die hun werknemers of leveranciers schaden door faillissementsfraude. Er is altijd iemand de dupe en fraude kent vele gezichten. Komt in het groot en klein voor én in alle lagen van de bevolking.

Fraude bestrijden is dan ook van groot financieel én maatschappelijk belang en dat doet de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst. De FIOD ontwikkelt echter geen modellen die mensen veroordelen. Modellen zijn echt gericht om rechercheurs te helpen om tot de juiste informatie te komen. Naast de traditionele fiscale, financiële en economische onderzoeken, waaronder complexe faillissementsfraude, zijn witwasbestrijding en corruptiebestrijding terreinen waar de Fiod meer op inzet. Daarnaast is er toenemende aandacht voor de aanpak van terrorismefinanciering, cyberfraude en ondermijning. De FIOD maakt gebruik van digitale middelen en zet moderne technologieën in. Ook wordt steeds meer opgetreden en gehandeld in internationale context. We praten in deze Dataloog met Martijn van Leeuwen, Tech lead bij de afdeling CoDE (center of Data Expertise).

 

Webinar - Business Intelligence voor het MKB